dimecres, de juliol 18, 2007

Espresso Book Machine

Fa uns dies vaig llegir a El País, crec, que parlaven d'una màquina per fer llibres sota demanda: l'Espresso Book Machine. A la notícia deia que la tenien a la Biblioteca Pública de Nova York i que s'hi podia accedir a milers de llibres, això sí, lliures de copyright. I com que tenia curiositat per conèixer la cosa avui he anat a la Biblioteca, en concret a la delegació anomenada Biblioteca de Ciència, Indústria i Negocis, al 188 de Madison Avenue, de Manhattan.

La màquina ha resultat ser un trasto com aquest que podeu veure a la foto i on hi havia una noia més avorrida que totes les coses. El que havia de ser una base de dades de, ja dic, milers de llibres era una pàgina amb uns 10-15 títols (i una desena més, properament).


Li he demanat que em fés el llibre "The Long Tail" -La llarga cua- (a la teva salut, Dareboy!), de Chris Anderson. El llibre ha trigat en sortir de la màquina uns 8 minuts, gens malament. La llàstima és que la part inferior del llibre l'ha tallat malament i ha quedat "una mica" torta. Després, a la llibreria Barnes&Noble, de Union Square, he trobat el llibre en versió tapa dura (i amb la contraportada amb tot el que toca, no en blanc com ha quedat la del "meu llibre"). Veieu la diferència.


Bé, l'idea no és dolenta. Suposo que no és més qüestió de que maduri una mica el tema... (al lloc on hi havia la màquina hi havia uns cartellets que deia que properament arribaria una versió més moderneta de la màquina). Més informació sobre la màquina a http://www.ondemandbooks.com.