dissabte, de juliol 21, 2007

Els preus a Nova York

L'amic José Miguel em preguntava l'altre dia pels preus ("menjar, roba, gadgets, etc.") a Nova York. Vaig penjar un link a la web de Martin Varsavsky parlant una mica sobre el tema.

4 notes:

- El dòlar està bastant baix respecte l'euro, cosa que afavoreix els turistes europeus. Actualment, 1€ = 1,3803$ segons Google.

- Es pot viure per no gaires diners a Nova York sempre i quan miris molt per ells. Vull dir, pots gastar-te en un mateix producte molts o pocs diners depén d'on, quan, com, etc. el compris. Per exemple: comprar una safateta de fruita variada en talls pot sortir, en un supermercat, per uns 5 dòlars, una bestiesa! Si et compres tu la fruita, la peles, etc. et sortirà molt més barat.

- Pots gastar-te un dineral sopant en restaurants o pots gastar-te molts menys diners cuinant tu (compte: els preus varien força segons supermercats/botigues), anant a un deli o a una paradeta de les que venen menjar pel carrer (hot dogs, pretzels, baggels, plàtans, etc.)

- Roba: la Sara em diu d'un lloc on es poden comprar pantalons texans Levi's per 30 euros, crec que em diu (o era dòlars?). Evidentment, pots gastar-te tot el que vulguis en roba a Nova York...

- Gadgets: Amb el canvi actual surt molt més a compte comprar a USA. Per exemple, segons les webs d'Apple d'USA i Espanya: el macBook més barat costa 1.191,04 dòlars a Nova York (1.099 dòlars + taxes -a Nova Jersei per exemple les taxes són força més baixes-) i 999 euros (IVA inclòs) a Espanya (1.378,92 dòlars al canvi, és a dir, un 16% més car a Espanya que a USA).

L'iPod més car (80 GB), per exemple, val 378,23$ a USA (274,02€) i 349€ a Espanya. Un 27,36% més car a Espanya!

Etc.

- Allotjament: si el menjar o la roba es pot aconseguir a preus relativament assequibles a Nova York, l'allotjatment ja és una altra qüestió (la Qüestió, amb majúscules). Només un exemple, 3.200 dòlars mensuals (més de 2.300 euros, mai més em tornaré a queixar del meu lloguer de Barcelona! ;-) de lloguer per un apartament d'una habitació al Midtown de Manhattan. Per això la gent acaba marxant fora de Manhattan (Brooklyn, etc.) i molt més lluny.

- Cafès: si te'n vas a un Starbucks et poden demanar el que vulguin per un cafè això sí, molt maco, amb molts sabors, nates i toppings, i tot en italià. L'espresso puro i duro (l'spanish café solo, curtet) surt, amb impostos, per 1,83$, crec. Al canvi, 1,33$. En un altre lloc, quan pot costar un cafè? Bé, no us preocupeu gaire per això, el més segur és que no us el serveixin! ;-)